Maytepe's Blog

Just another WordPress.com weblog

Muharrem ayının özel tatlısı ‘Aşure’ TARİF

Muharrem ayının özel tatlısı 'Aşure' TARİFHicri takviminin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kutlanıyor.

Hicri takviminin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak kutlanıyor. Yüzyıllardır Anadolu’nun her yerinde kazanlarla, tencerelerle aşureler pişirilir ve dağıtılıyor. Bizde size aşurenizi komşularınıza dağıtmadan önce size lezzetli bir aşure tarifi sunalım;

Malzemeler;

* 1,5 su bardağı aşurelik buğday

* Yarım su bardağı nohut

* Yarım su bardağı kurufasulye

* Yarım su bardağı kuru üzüm

* 10-15 adet kuru kayısı

* 1 su bardağı yer fıstığı

* 7-8 adet kuru incir

* 1 adet elma

* 2 su bardağı şeker

* Tuz

* 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi

* Tarçın

Yapılışı;

1. Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha

sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak

geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.

2. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile

akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört

parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.

3. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın.

Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve

üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile

10-15 dakika kadar kaynatın.

4. Büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve

kuru meyveleri sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse

yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen

soğuk su sertleştirir. Ben sulu yapıyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat

kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)

5. Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya

başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin miktarını kendi damak

zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.

6. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları,

incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve

karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su

bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı nişasta ilave

edebilirler)

7. Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.

Aşure günü

“Şehrullahi’l-Muharrem” olarak meşhurdur. “Allah’ın ayı Muharrem” olarak bilinir. Muharrem ayının onuncu gecesi, Aşure gecesidir. Ertesi günü de Aşure günüdür. Muharrem ayı, Kur’an-ı kerim’de, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duâları Aşure günü kabul etmiştir. Bugünde Cenab-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bu­lunmuştur.

Aşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Suresinin ikinci ayeti olan;

“On geceye yemin olsun” ifadelerinin tefsirinden öğrenmekteyiz.

Aşure Günü Olan ve Olacak Olan Önemli Olaylar

· Yerlerin ve göklerin yaratılması,

· Hz. Âdem’in tövbesinin kabûl edilmiştir.

· Hz. Nuh’un gemisi Cudi Dağının üzerine demirlemiştir.

· Hz. Yûnus’un balığın karnından çıkması,

· Hz. İbrahim (a.s.)’in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,

· Hz. İdris’in göğe çıkarılması,

· Hz. Süleyman (a.s.)’a saltanat verilmesi,

· Hz. Yakub’un oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması, gözlerinin görmeye başlaması, Hz. Yusuf’un kuyudan çıkması,

· Hz. Eyyûb’un hastalıktan kurtulması,

· Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi ve Firavun ordusu ile birlikte helak olması,

· Hz. İsâ’nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.

· Hz. Musa (a.s.)’nın Firavun’un şerrinden kurtulması,

· Hz. Hüseyin (r.a.)’in şehid edilmesi,

· Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır.

· Hz. Aişe’nin belirttiğine göre, Kabe’nin örtüsü daha önceleri Aşura gününde değiştirilirdi.

2010 yılının Aşure Hicri tarihi 10 muharrem 1432

2010 yılının Aşure Miladi Tarihi ise 16 aralık perşembe gününe denk gelmektedir.

Single Post Navigation

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: